top of page

‘De Zwakste Schakel’ is geïnspireerd door de dapper nederlandse aanval op de Britse vloot in Chatham in juni 1667.  Hoewel dit een briljante Britse marine-nederlaag was, er blijft nog plaats om schoonheid te creëren waar we vandaag zijn gepositioneerd.  Onze verschillen zijn met de tijd verzacht en onze parallelle geschiedenissen zijn verweven.

Het bewijs van hoe deze paar dagen de afgelopen 350 jaar hebben gemarkeerd, omringen ons.  Onze nationale identiteiten zijn onderscheiden van kruiskulturele referenties.

Kaart maken, vestingwerken, dokken en de vele jaren trans-mondiale handel door de Nederlanders en de Britten vormen onze mening over dit evenement.

 

De Afdrukken

  1. ‘Schepen!’ - De Nederlandse vloot werd opgespoord om de nauwelijks verdedigde Medway estuarium naar Chatham te reizen.

  2. ‘Spelwisselaar’ en 3. ‘Verloren’ - De defensieve keten over de rivier brak, waardoor de Nederlanders in staat waren om naar binnen te varen, en de zeelieden verlieten hun schepen. Deze ketting is weergegeven als gebroken, nutteloos, met de zeelieden kwetsbaar in het water.

  1. ‘Dagboek-schrijver’ - Een ontsteld en verbaasde Samuel Pepys schreef over de ramp.

  2. ‘Hij die durft, die wint’ - In de laatste afbeeldingen worden de schepen naar Nederland gedaald.

  3. ‘Winnaar Kost Alles’ - Het vlaggenschip van de koninklijke vloot van charles II is genomen, en zijn sternpiece is het gekwetste bewijs van het raid.

  4. ‘Kasteel Upnor’ - Dit kasteel staat getuige van het raid, stil als maanlicht.

 

Praktisch bewijs

17de eeuwse hout uit de kathedraal van Rochester werd gebruikt voor het produceren van de modder- en getijwatermerken van de estuarine in deze printreeks.

 

Alles is verstrooid op oude, gekleurde vlaggen van onze twee naties en bedekt met bewijs van onze maritieme handelsgeschiedenis.

Munten die met 15de eeuwse schepen worden afgedrukt, verklaren wat belangrijk is: rijkdom, handel en schepen.

De fragmenten van bewijs: gedrukte delft, glas en ijzer werden verzameld uit de modderige oevers van de Medway estuarium.

 

Technische informatie

Afgedrukte papieren zijn onder meer Somerset en Hahnemuhle, Japanse Masa papieren. De gebruikte inkten werden gemaakt door Van Son, Caligo en Charbonnell.

Intaglio, reliëf en letterpress technieken werden gebruikt om monoprints te creëren.

Vintage nederlandse letterpressblokken werden gebruikt in de gedrukte titel Hij die durft, wint.

Traditionele metalen plaat aquatint ets techniek gebruikt voor 'Kasteel Upnor'.

Handgesneden lino en Japanse druktechnieken werden in de meeste afdrukken gebruikt.

 

Dankzij de Medway Council, het Guildhall Museum, de Rochester Cathedral, Chatham en Upnor Docks voor hun royale ondersteuning van deze reeks afdrukken.

 

Deze en andere afdrukken in deze collectie zijn verkrijgbaar bij The Hazelnut Press.

bottom of page